mandag, maj 28, 2007

Hykleri på EPO


Jeg ved det godt, det er forkasteligt at bruge doping. Farligt for kroppen og det ødelægger sportens sande ånd. Og så giver det de unge ubefæstede sjæle forkerte idealer. Så fy og føj til Bjarne, Ivan, Zabel, Virenque, Armstrong og alle de andre. Sport drejer sig om ædel kappestrid, ikke om at havde de bedste læger.
Når så alt det er sagt så synes jeg at al forargelsen over Bjarne Riis's indrømmelser er det rene hykleri. Hvem troede dog for alvor at sporten var "ren", eller at der ikke forekommer et lignende misbrug i en række andre sportsgrene. Og når det endelig kommer til stykket, hvad er så forskellen på at spille en vigtig fodboldkamp på smertestillende midler og at køre Tour de France på EPO? Begge dele ødelægger legemet og begge dele er misbrug af lægevidenskaben.
Ser vi på resten af verden, så er stoffer for længst blevet en del af hverdagen. Vi hylder gladeligt filmstjerner, der åbent bekender brug af coke. Inden for rock er et misbrug vist en nødvendig del af "gamet" og det afholder os ikke for at lade vore unge tiljuble diverse stjerner. I lidt ældre tider var det usandsynligt at se en ædru jazzstjerne og alt for mange var direkte afhængige af heroin. Beatles havde da vist et eller andet med LSD og ret så meget med hash.
Stoffer er en del af hverdagen, misbrug af coke er ved at være udbredt også på visse typer arbejdspladser som en forudsætning for at kunne holde til arbejdspresset og i nattelivet, er coke og lignende en fast og lettilgængelig bestanddel.
Så stik lige piben eller sprøjten ind og dæmp forargelsen. Kunstig tilført kemi i vore kroppe er noget skidt, men det eksisterer bredt i samfundet. Vi tilbeder sportsstjernene og der er frygtelig mange penge i sport, ikke blot til udøverne. Skal doping bekæmpes gælder samme regler som for narko. Find pengemændene og stop dem. Så lange stofferne er på gaden (eller i lægetaskerne) vil de blive brugt.
Personligt synes jeg stadig cykelsport er umådeligt kedeligt at se i TV, kun de sidste par kilomenter op af en bjergside kan vække min interesse. Om de så kører disse umulige stigninger med eller uden stoffer i blodet er mig ganske ligegyldigt - det er stadig umulige og fantastiske præstationer.

I'll be back

1 kommentar:

Brigitte sagde ...

Du perspektiverer fint nok, men der hvor forargelsen, for de flestes vedkommende, ihvertfald fra min side spiller ind er fordi fjolset har løjet. Uden at blinke. Og så fordi det er så tydeligt at han ikke angrer en skid, tværtimod udstråler han en arrogance jeg sjældent har set.