søndag, april 23, 2006

Naser Khader

Hvad skal man mene om ham Naser ? Pia K's yndlings muslim, de radikales måske kommende leder, de muslimske indvanderers håb om at integration er mulig. Han er ikke sådan lige at få sat i bås.
Han fremstår som ikke mere muslimsk end flertallet af danskere er kristne, og på den måde tvivler jeg på hans "nytte" i forhold til at samle de religiøse muslimske grupper. Måske jeg ligefrem frygter, at han for dem kommer til at fremstå som et skræmmebillede, lige netop fordi han så åbentlyst bekender sig til den danske areligiøse kultur.
På en måde tror jeg mere på de imamer som med Islam fremme på tavlen prædiker accept af Danmark som hjemland og som fællesskab, men som insisterer på at være kritiske overfor nogle af samfundets accepterede værdier.
Hvorfor?
Jo, jeg tror at flertallet af de almindelige indvandere med muslimsk baggrund, i forvejen bare har lyst til at leve og fungere som en del af det danske samfund. Det er ikke dem, der er problemet. Problemet er dem, som måske grundet diskrimination, måske grundet kulturbaggrund, måske som almindeligt ungdomsoprør vælger den politiske Islam. Dem, der bruger Islam som samlingspunkt for et oprør mod det, de føler holder dem ude af fællesskabet i Danmark. Det er dem, der gennem Islam og især måske især forkyndere af Islam skal bringes til at forstå, at der ikke nødvendigvis er en uundgåelig konflikt mellem dem og os, mellem Danmark og dansk kultur og Islam. Men at deres kritik af "os" er en vigtig berigelse af fællesskabet.
Dansk kultur og samfund har brug for at blive beriget. Vi bliver kun beriget udefra, og ikke al berigelse behøver komme fra USA. Berigelsen sker ikke gennem blind assimilation, men gennem konflikt og debat mellem anskuelser, så vi har brug for at blive udfordret på vore værdier og normer. Derfor er indvandring en både god og nødvendig forudsætning for udvikling.
Og derfor er Naser Khader ikke nødvendigvis det fyrtårn, som skal vise vej.
I'll be back

Ingen kommentarer: